7 materiale textile de care stiai…sau nu!

posted in: Protectie in lucru | 0

Asa cum exista o multime de proiecte, de la gradinarit sau bricolaj, la sudura, forjare sau taiere, asa avem si mai multe materiale care intra in compozitia îmbrăcămintei de protectie adecvate.

Cum “iarna nu-i ca vara”, nici poliesterul nu se aseamana cu bumbacul, nici spandexul cu cordura, motiv pentru care lista de mai jos este menita sa explice diferentele dintre principalele materiale textile, precum si destinatia lor.

Alege informat ceea ce ti se potriveste!


     1.BUMBAC

Bumbacul este o fibră textilă moale format din celuloză pură. Îmbrăcămintea realizată din fibre de bumbac este confortabilă, ușor de întreținut, foarte absorbantă și durabilă, avand o bună rezistență la rupere (245-373 mN / tex) și abraziune. 


     2.CORDURA ®

Cordura este o denumire înregistrată pentru Nylon 66, una dintre cele mai rezistente tesături, cu un comportament excelent impotriva abraziunii și perforării. Fibra este acoperită cu poliuretan si tratată pentru impermeabilitate maximă. Acest material este potrivit pentru echipamentele de vanători, rucsace, bagaje, pantofi pentru ciclism, haine de lucru sau sporturi de iarnă. 


     3.FLEECE

Fleece este un material sintetic respirabil, ușor, realizat 100% din poliester tratat special (poate fi obtinut si din sticle PET reciclate). Acest material nu absoarbe umiditatea și are proprietăți bune de izolare termică, atat in conditii uscate cat si umede. Fleece-ul obtine proprietăti suplimentare, precum elasticitate sau rezistentă la apă si vant prin combinarea poliesterului cu alte materiale.


     4.NOMEX ®      

Nomex este o fibră meta-aramidă sintetică (ARomatic polyAMID), rezistentă la foc și căldură, care conține, cel puțin, 5% kevlar și fibre anti-statice patentate. Articolele de îmbrăcăminte care conțin această fibră sunt, de asemenea, rezistente la abraziune, uleiuri industriale, solventi și produse chimice, fara a pierde umiditate interioara, chiar într-un mediu foarte uscat. Din acest motiv, Nomexul este deosebit de potrivit pentru producerea de îmbrăcăminte ignifugă.

NX51 - Nomex 111A Gold Coverall


     5.POLIESTER (PES)

Poliester-ul este o fibră sintetică polimerică, rezistentă la intemperii și microorganisme, cu uscare foarte rapidă, fabricată din petrol. Există mai multe tipuri de fibre de poliester, care variază in functie de tehnologia utilizată la fabricare. Imbrăcămintea din poliester este ușoară, neșifonabilă, rezistentă și durabilă. 


     6.SOFTSHELL

Este un material special, respirabil, cu uscare rapidă, rezistent la vant, ploaie și zapadă, avand proprietăti termoizolante. Imbrăcămintea din Softshell este potrivită pentru activitătile zilnice, desfășurate in mediu răcoros, uscat și cu o vreme relativ stabilă.


     7.SPANDEX

Spandexul este o fibră polimerică sintetică, de asemenea cunoscută sub numele de elastan sau lycra. Utilizată pentru fabricarea de articole de îmbrăcăminte ca un substitut pentru cauciuc, se amesteca mereu cu materiale naturale (bumbac, lână sau mătase). Avand o elasticitate excelentă. Hainele realizate din această fibră sunt durabile, confortabile, rezistente la abraziune și sifonare.

In sectiunea noastra de imbracaminte de protectie, poti filtra foarte simplu produsele, dupa compozitia materialului, astfel incat sa indentifici cat mai usor echipamentul potrivit pentru tine.

Spor!

Leave a Reply