Azbestul si Inlocuitorul de Azbest

Azbestul este un mineral de forma fibroasă, curbată sau dreaptă, dimensiunile fibrelor de bază fiind microscopice. Cuvântul azbest își găsește originea în Grecia Antica și înseamnă durabil, indistructibil.

Azbestul si fibrele de azbestDin punct de vedere comercial, azbestul este încorporat în fabricarea a mai bine de 2000 produse, inclusiv în materiale textile, materiale de construcții, izolații și garnituri. Utilizarea azbestului a continuat să crească până în anii ’70. La momentul acela suficiente studii și cercetări fuseseră realizate pentru a afirma cu certitudine că azbestul reprezintă un pericol pentru sănătate, începand astfel cautarea unui înlocuitor al azbestului.

Azbestul este un material utilizat cu precădere în domeniul construcții, ca material izolator la temperaturi înalte, întalnindu-se adesea în sistemele de ventilație si încălzire a cladirilor. Produsele derivate din azbest sunt friabile: prin rupere se eliberează în aer particule fibroase microscopice. Inhalarea fibrelor de azbest îi supune pe cei ce lucreaza neprotejat în astfel de medii la un risc foarte mare de boală, riscul crescând dacă este asociat cu fumatul. Azbestul odata ajuns în organismul uman nu mai poate fi eliminat.

Trebuie menționat că toate tipurile de azbest sunt agenți cancerigeni Clasa 1, știut fiind faptul că inhalarea fibrelor poate conduce la apariția cancerelor. Începand cu anii ’80 Comunitatea Europeana a început să urmărească eliminarea treptată a azbestului din consum, concentrându-se pe eliminarea materialului care fusese deja utilizat în construcții, instalații sau echipamente. Extracția, fabricarea și comercializeaza produselor din azbest a fost interzisă în Uniunea Europeană începând cu aprilie 2006, măsură venită în completarea directivei de protecție a lucrătorilor împotriva azbestului 2003/18/CE. Pe 15 aprilie 2006, azbestul a fost scos în afara legii și in România, comercianților de materiale de construcții interzicându-li-se să mai comercializeze produse care au în componență azbest. Mai târziu în același an, guvernul de la acea vreme a decis păstrarea în comerț a produselor cu conținut din azbest pe durata de viață a acestora. Astfel, pe piață încă se regasesc plăci și șnururi din azbest, atât de dăunatoare organismului uman.

Vestea buna este că azi în comerț se găsesc produse înlocuitoare de azbest (non-azbest). Acești înlocuitori au zero azbest în componență și sunt de regula fabricați din fibre minerale precum fibra de sticlă sau fibrele ceramice. Înlocuitorii de azbest au proprietăți aproape similare cu cele ale azbestului.

Produsele înlocuitor de azbest iau forma de plăci, țesături sau șnururi, toate fiind produse maleabile în funcție de necesități și rezistente la căldură, temperaturi înalte sau flacăra.

Magazinul Gtools.ro vă oferă o gamă de etanșare-izolare non-azbest variată, cuprinzând șnururi, plăci de izolare non-azbest, plăci de etanșare, țesături izolatoare și adezivi pentru lipire.

Fiți chibzuit și alegeți să cumpărați produse de etanșare-izolare fără conținut de azbest de la comercianți ce pot dovedi proveniența produselor și conținutul acestora.

One Response

  1. Uitandu-ma pe netul romanesc uite ca am aflat pe pagina dvs..
    Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins
    de calitatea articolelor de pe acest sait si va urez cat mai mult succes!

Leave a Reply