Cum ne alegem combinezonul de protecție potrivit? Partea III: protecția împotriva lichidelor

posted in: Protectie in lucru | 0

combinezon tip 3

 

Când este vorba de randamentul la executarea unei lucrări, nu este nici un secret că eficiența cu care ducem la capăt o lucrare depinde de fiabilitatea echipamentelor de protecție. Orice profesionist caută să optimizeze modul în care se protejează la locul de muncă, folosind echipamentele potrivite, în condițiile potrivite.

În articolul anterior am aflat despre avantajele combinezoanelor de protecție de tipul 1 și 2, pentru cele mai solicitante sarcini de muncă; totuși, nu toți profesioniștii operează în medii extrem de periculoase, înconjurați de materiale radioactive și otrăvitoare, nu?

Este timpul să vorbim despre combinezoanele de protecție de tip 3 și 4, destinate condițiilor de lucru cu risc mediu, unde gazele nocive nu sunt motiv de îngrijorare. Materialele laminate din care sunt croite acestea sunt respirabile, în același timp rămânând rezistente la contactul cu lichidele. Pot fi folosite în combinație cu o mască de gaze și ochelari de protecție pentru o siguranță sporită.

După cum am menționat la începutul ghidului de alegere al combinezonului potrivit, combinezonul impermeabil de tip 3 este eficient în a proteja împotriva chimicalelor lichide sub presiune. Materialele precum Tychem F și Tychem C se remarcă prin greutatea scăzută și rezistența la contactul cu compuși organici și anorganici și substanțe chimice acide sau alcaline în concentrații mici. Alte materiale, precum celebrul PVC, se remarcă prin flexibilitatea crescută și rezistența la stres mecanic, esențiale pentru a menține impermeabilitatea. Rezistența la lichide este valabilă și pentru îmbinările dintre diferitele părți ale costumului de protecție; tipul fermoarelor și elasticelor de prindere de la mâneci sunt relevante pentru protecția împotriva infiltrării lichidelor.

Acest tip de combinezon poate fi folosit la mânuirea pesticidelor în agricultură, sau în medii de lucru unde are loc contact cu aerosoli sau chimicale periculoase: deșeuri, hidrocarburi, acizi, vopsele, dar și operațiuni de decontaminare, curățare chimică industrială, ori lucrări de salubrizare.

Combinezoanele de protecție de tipul 4, destinate acelorași medii de utilizare precum cele de tip 3, au o rezistență mai scăzută la contactul cu substanțele chimice lichide; atributul principal este impermeabilitatea la stropire cu lichide în cantități mici, precum uleiuri, hidrocarburi și vopsele.

Rezistența la stres mecanic, scămoșare sau rupere este de asemenea importantă pentru păstrarea integrității combinezonului, dar și pentru evitarea unei eventuale contaminări a mediului de lucru. Îmbinările între elementele combinezonului pot fi lipite sau cusute, iar anumite modele pot fi tratate antistatic.

Este important de ținut minte că aceste tipuri de combinezoane de lucru beneficiază de o glugă care poate fi utilizată în combinație cu alte echipamente de protecție, unde este necesar. Pentru a face o alegere informată, puteți afla mai multe despre mănușile de protecție specifice diferitelor tipuri de activități, împreună cu ghidul nostru pentru alegerea ochelarilor de protecție.

Dar bineînțeles, acest aspect rămâne la latitudinea fiecărui profesionist. Spor la lucru!

Leave a Reply