Cum ne alegem combinezonul de protecție potrivit? Partea II: protecția avansată

posted in: Protectie in lucru | 0

combinezon tip 1

 

În articolul anterior am început un scurt ghid de protecția muncii axat pe clasificarea combinezoanelor de protecție; am sugerat un punct de plecare pentru a alege combinezonul de lucru ideal pentru proiectul la care lucrezi, un set de câteva întrebări privind caracteristicile generale ale combinezoanelor de lucru, și câteva criterii după care poți alege echipamentul de protecție pentru tine: tipul de medii de lucru, substanțele cu care se poate intra în contact și materialul din care sunt croite combinezoanele.

Aici vom discuta mai pe larg beneficiile și utilizările fiecărui tip de combinezon de lucru, pentru a-ți da o mână de ajutor!

Tipul 1 și 2 de combinezoane oferă cel mai înalt grad de protecție împotriva factorilor externi și a elementelor nocive cu aplicații industriale sau militare, în special împotriva contaminanților gazoși. Aceste tipuri de combinezoane sunt utilizate la manevrarea chimicalelor periculoase, armelor chimice, elementelor radioactive, și oferă protecție biologică împotriva expunerii la agenții patogeni cu risc mare de infecție.

Ceea ce diferențiază acest tip de combinezoane de celelalte tipuri este protecția crescută față de factorii exteriori; fiind încapsulat într-o atmosferă protectoare (Tipul 1), utilizatorul poate fi dotat cu un sistem de respirație independent (Tipul 1a), în exteriorul combinezonului (Tipul 1b) sau cu aducțiune de aer proaspăt (tipul 1C). Tipul 2 de combinezon nu este etanș, însă alimentarea cu aer asigură o presiune pozitivă înăuntrul costumului, pentru a evita pătrunderea substanțelor nocive.


Fiecare sistem de respirație prezintă avantaje și dezavantaje, însă pe baza tipului de activitate prestată putem distinge utilitatea fiecărui tip de sistem:

Sistem de respirație independent – folosit în locuri de muncă cu lipsă de oxigen și/sau concentrații mari de substanțe nocive, utilizare de scurtă durată;

Avantaj: mobilitate mare

Dezavantaj: sursă de aer limitată

 

Sistem de respirație cu aducțiune – lucrări de mentenanță și curățenie în medii nocive, utilizare extensivă;

Avantaj: sursă nelimitată de aer

Dezavantaj: mobilitate scăzută, datorită furtunului de alimentare cu aer


De regulă, tipurile 1 și 2 de combinezoane de protecție sunt refolosibile, iar materialele din care este croit costumul prezintă o rezistență mare la factorii externi, fie că este vorba de stres mecanic sau substanțe periculoase. În alte cuvinte, cu cât un material este mai greu de penetrat de chimicale, cu atât crește indicele de eficiență. Acesta este un criteriu important pentru standardele EN 943-1 și EN 943-2.

Astfel, materialele folosite pentru croiala combinezoanelor de protecție trebuie să fie impermeabile, rezistente la schimbări drastice de temperatură, agenți biologici dăunători, substanțe chimice acide sau alcaline, hidrocarburi, abraziune sau chiar flacără deschisă. Câteva exemple de materiale ar fi D-mex, Himex, Tychem TK, Simex, Zytron, etc.

Un aspect care nu trebuie trecut cu vederea este întreținerea corespunzătoare a acestor echipamente de protecție, pentru a profita de întregul lor potențial pe termen lung. Echipamentul deteriorat poate pune în pericol utilizatorul, de aceea este esențială verificarea integrității combinezoanelor înainte și după folosire. În cazul combinezoanelor de protecție de tipul 1 și 2, etanșeitatea și funcționarea optimă a sistemului de respirație trebuie verificate constant.

Dacă echipamentul a intrat în contact cu substanțe dăunătoare precum acizi, pesticide, azbest, patogeni, decontaminarea este absolut necesară; acești contaminanți trebuie curățați (cu apă sub presiune) sau neutralizați chimic, fără a pune în pericol utilizatorii sau mediul înconjurător. Decontaminarea și curățarea trebuie efectuate întotdeauna de profesioniști, într-un mediu optim, controlat.

Majoritatea combinezoanelor de tipul 1 și 2 pot fi compatibile și cu aplicații mai puțin solicitante; totuși, prețul ceva mai piperat ne convinge să le folosim strict pentru condițiile de lucru pentru care au fost concepute. Ține minte, astfel poți asigura siguranța în muncă, dar crește și eficiența cu care se desfășoară lucrul.

Dar pentru celelalte tipuri de activități, ce echipament de protecție folosim? Asta vom discuta în capitolul următor.

Leave a Reply