Cum ne alegem combinezonul de protecție potrivit? Partea IV: Protecția ușoară

posted in: Protectie in lucru | 0
combinezon 4
Imagine via http://flickr.com/photos/35034363287@N01

 

Pentru medii de lucru unde riscurile profesionale sunt la ordinea zilei, numai cele mai rezistente echipamente pot face față provocărilor; evitarea contactului cu substanțele nocive joacă un rol foarte important în menținerea randamentului și productivității la lucru.

Nivelurile de protecție oferite de combinezoanele de lucru variază în funcție de aplicațiile pentru care au fost destinate; astfel, tipul 1 și 2 de combinezoane de protecție sunt recomandate pentru lucrul cu chimicale periculoase, agenți biologici sau gaze nocive, în medii de lucru cu riscuri considerabile. Tipul 3 și 4 de protecție oferă o barieră împotriva stropirii cu lichide, acizi sau diverse substanțe de risc mediu.

Pentru aplicațiile usoare și mediile de lucru cu riscuri relativ mici, tipurile 5 și 6 de combinezoane de protecție sunt cele mai adecvate. Prezentând un bun raport calitate-preț, aceste combinezoane sunt printre cele mai folosite echipamente de protecție pentru întreg corpul. Sunt folosite în special în industria farmaceutică, electroni, alimentară și în situatii uzuale de curățenie sau vopsire.

Materialele folosite în general sunt flexibile și ușoare: SMS, film microporos și polietilenă, fiecare din ele având caracteristici diferite, pentru diferite tipuri de folosire. Aceste tipuri de combinezoane au în general o respirabilitate mare, țesătura fiind permeabilă la aer și vapori de apă, în același timp protejând utilizatorul de umiditate și murdărie. Producătorii acestor combinezoane de protecție pun accent pe versatilitatea echipamentului, dar și pe confortul oferit utilizatorului.

Combinezonul de protecție de tip 5 oferă protecție împotriva particulelor solide aeropurtate; cu alte cuvinte, este ideal pentru protecția împotriva prafului și substanțelor solide toxice. În combinație cu protecția respiratorie potrivită, acest tip de combinezon este adecvat pentru inspecția și mânuirea azbestului și vopselelor. Majoritatea combinezoanelor de protecție sunt tratate antistatic, ceea ce le face ideale și pentru vopsirea cu pulberi sau lucrul în industria petrochimică.

Tipul 6 de combinezon de lucru protejează împotriva stropirii ușoare cu substanțe iritante, deși poate fi utilizat la o largă varietate de aplicații; ca și tipul 5 de combinezon, este ideal pentru operații de curățenie industrială, casnică sau mentenanță, minimizând contactul cu murdăria sau substanțele iritante. De asemenea, acest tip de protecție este recomandat pentru medii de lucru unde contaminarea trebuie redusă la minim, precum laboratoarele farmaceutice sau medii sanitare.
Deși combinezoanele de protecție reprezintă un echipament de lucru foarte versatil, întotdeauna trebuie să luăm în considerare condițiile de lucru, și mai ales substanțele cu care se poate intra în contact. Deoarece aceste două tipuri de combinezoane sunt de unică folosință în general, rezistența mecanică este relativ redusă; totuși, dacă sunt folosite adecvat în condițiile recomandate, devin prima barieră de protecție a unui lucrător profesionist și responsabil. Instrucțiunile de utilizare ale fiecărui model de combinezon trebuie consultate cu atenție, pentru a ne asigura că poate oferi protecția necesară pentru activitatea noastră. Alegeți bine, și spor la lucru!

Leave a Reply