Cum aleg incaltamintea de protectie potrivita?

posted in: Protectie in lucru | 1
Sectiune Bocanc Protectie
Sectiune Bocanc Protectie

Am nevoie de protecție în talpă sau doar în vârful pantofului? Sa fie impermeabili, cu talpă antiderapantă și rezistentă la substanțe chimice sau merg și tenișii mei vechi?

De la început putem elimina o variantă: tenișii tăi vechi iți vor atrage foarte probabil o amendă serioasa la primul control al autorităților.  

Dar nu despre amenzi vorbim până la urmă, ci despre tine, confortul și siguranța ta, în timp ce iți desfășori munca.

Din fericire, de la primul război mondial, de când au apărut primii bocanci de protecție, progresul tehnologic precum și standardele nou introduse, au permis ca în prezent sa poți alege dintr-o gamă foarte largă de încălțăminte de protecție.

Fie că este vorba despre pantofi sau bocanci, sandale, cizme sau saboți, este bine de știut că încălțămintea profesională se împarte în 3 categorii:

 • Încălțăminte de lucru O (din lb. engleza Occupational, EN ISO 20347:2012)
 • Încălțăminte de protecție P (din lb. engleza Protection, EN ISO 20346:2004/A1:2007)
 • Încălțăminte de siguranță S (din lb. engleza Safety, EN ISO 20345:2011).

In vreme ce încălțămintea de lucru nu trebuie expusă la riscuri mecanice (impact sau compresiune), încălțămintea de protecție/siguranță poate fi folosita în scopuri variate: riscuri mecanice, rezistență la alunecare și/sau substanțe chimice, comportament ergonomic etc. 

Fiecare activitate are specificitatea sa, într-un domeniu existând pericol mecanic (căderea unui grinzi peste încălțăminte), în altul pericol chimic (contactul tălpii cu hidrocarburi), termic (mers pe suprafețe fierbinți – asfalt proaspăt turnat, spre exemplu) etc.

Astfel, pentru a identifica varianta potrivită de încălțăminte pentru tine și domeniul tău de activitate, normele și tabelele de mai jos pot fi de ajutor:

Incaltaminte_3

Incaltaminte_2

unde:

 • A = Încălțăminte antistatică 
 • E = Absorbitor de energie în zona călcâiului
 • FO = Rezistența tălpii la hidrocarburi
 • P = Rezistența tălpii împotriva perforației
 • WRU = Protecție împotriva penetrării și absorbției apei

Incaltaminte_1

In ceea ce privește aderența tălpii unei perechi de încălțăminte profesională la suprafața de contact, marcajul proprietatilor anti-alunecare poate fi SRA, SRB sau SRC, conform cu standardul EN ISO 13287 : 2012.

Talpa antiaderenta

Proprietățile încălțămintei de protecție sunt pre-testate după cum urmează:

 • Protecție antistatică (A) – hainele, materialele cu care intrăm in contact sau mediul, pot cauza o acumulare de electricitate statică în organism. Incăltămintea antistatică reduce acest efect, însă nu oferă protecție totală la contactul cu produse electronice sau explozibile.
 • Rezistență la impact – se verifică testând capacitatea pantofului de a proteja zona degetelor împotriva obiectelor în cădere, prin aruncarea unei greutăți pe aceasta zona.
 • Rezistență la compresiune – se testează capacitatea pantofului de a proteja zona degetelor împotriva obiectelor care se rostogolesc. Astfel, vârful pantofului este presat intre 2 role paralele, la viteza constant și până la atingerea unui anumit nivel de compresiune. Se verifică apoi spațiul rămas pentru degete din vârful pantofului.
 • Protecție metatarsiană (M) – prin acest test se măsoară nivelul de protecție oferit pentru zona mediană a labei piciorului (oasele metatarsiene) si zona degetelor. Încălțămintea care oferă protecție metatarsiana este destinata pentru prevenirea accidentelor atunci când degetele și oasele metatarsiene sunt expuse obiectelor ce pot cădea. Protecția metatarsala poate fi atat la interiorul cat si la exteriorul pantofului. Pentru testare, un obiect din ceara este inserat in incaltaminte, apoi o greutate este lasata sa cada peste aceasta. Se masoara apoi inaltimea obiectului din ceara dupa impact.
 • Rezistența tălpii împotriva perforației (P)- încălțămintea de protecție reduce posibilitatea ca obiecte ascuțite (cuie, cioburi sau metal) sa străpungă talpa acesteia, provocând accidente. Protecția este asigurată printr-o lamelă metalică sau din alt material rezistent, inserată în talpă. Testarea se face prin perforarea tălpii folosind un dispozitiv prevazut cu un vârf din oțel ascuțit. Se măsoară astfel forța necesara pentru perforarea lamelei/tălpii, precum și flexibilitatea sau rezistența acesteia la coroziune.
 • Rezistență la șoc electric – încălțămintea cu această proprietate este destinată pentru a asigura o protecție secundară împotriva contactelor accidentale cu circuite electrice în funcțiune, conductori, părți sau aparate electrice în condiții de mediu uscat, reducând astfel potențialul de șoc electric. Acest tip de protecție este însă sever diminuata în condiții de mediu umed. Pentru a testa protecția la șoc electric, încălțămintea este pusa pe o platforma metalica ce se comporta ca un electrod mare. Interiorul încălțămintei este apoi umplut cu sfere metalice și un al doilea electrod este plasat intre sfere. Este aplicată o anumită tensiune electrică asupra platformei metalice pentru o perioadă de timp, rezistența fiind determinată de scurgerile de curent apărute.
 • Conductivitate electrică (C) – încălțămintea conductivă este creată pentru a facilita descărcarea electricității statice dinspre corp spre pardoseală. Pentru testarea acesteia, încălțămintea este pusă pe un electrod plat, apoi testată, în apă sau mediu uscat. Interiorul este umplut cu sfere metalice și un al doilea electrod este introdus intre sfere. Este aplicată o tensiune specifică pentru o perioadă definită de timp și apoi măsurată rezistența electrică.

Astfel, pentru a fi protejat corect în timpul muncii, prima condiție este să identifici factorii care pot prezenta un pericol pentru siguranța ta. Apoi să te asiguri că perechea de încălțăminte folosită dispune de protecție contra tuturor acestor pericole.

Ti se pare complicat și cu prea multe variabile? E ok, contactează-ne și iți recomandăm noi varianta potrivită pentru domeniul tău de activitate! 

Si nu uita: Folosește încălțăminte de protecție!

wear-safety-shoes-jeff-breiman

Imagine de la Fineartamerica.com

One Response

 1. […] Încăltămintea de protecție și de lucru este indispensabilă pe orice șantier, și ar trebui purtată chiar și de către mecanicii auto. Cu alte cuvinte trebuie purtată în toate mediile de lucru unde este necesară protejarea degetelor, metatarsienelor, tălpii și gleznei. Tehnologia a progresat mult de la prima pereche de bocanci cu bombeu (din lemn), iar astăzi ne putem echipa cu pantofi, bocanci, sandale și cizme cu bombeu metalic sau compozit, cu lamelă antiperforație sau fără, îmblăniți și rezistenți la umiditate, sau cu izolație electrică de joasă tensiune. Încălțămintea de protecție se alege în funcție de pericolele la care ești expus. Pentru mai multe informații îți recomand să citești ghidul pentru alegerea încălțămintei de protecție. […]

Leave a Reply