Cum alegem combinezonul de lucru potrivit? Partea I: 5 întrebări și răspunsuri

posted in: Protectie in lucru | 0

combinezon de lucru

 

 

Te-ai întrebat recent cum ai putea să îți optimizezi eficiența în muncă? Sau dacă echipamentul tău de protecție este adecvat proiectului pe care vrei să îl începi?

Fie că ești profesionist sau meșter de ocazie, trebuie să ții cont nu numai de rapiditatea execuției unei lucrări, dar și de eficiența cu care o duci la capăt. Sigur, Dorel se mulțumeste să poarte salopetă și în atelier și pe santier, dar știm deja ce eficient este Dorel. Pentru noi, ceilalți, randamentul și siguranța sunt primele lucruri de care ținem cont.

După cum am menționat în alte ocazii, o protecție incompletă sau nepotrivită poate duce la accidente; prin urmare, echipamentul adecvat este indispensabil pentru a duce la capăt un proiect în siguranță.

De aceea am decis să te ajutăm să faci un prim pas în alegerea echipamentului; mai exact, vom vorbi despre combinezonul de lucru, un echipament cu o largă varietate de aplicații. Poate fi dificil să faci alegerea potrivită, de aceea ți-am pregătit o listă de întrebări pe care să le iei în considerare înainte de achiziția unui combinezon.

 

1. Contează natura substanțelor la care mă expun?

Acesta este primul criteriu de care să ții cont; ține minte că hazardele profesionale variază, de la praf și vopsele până la vapori toxici și chiar particule radioactive. Marii producători de echipamente de protecție acordă o importanță deosebită dezvoltării de materiale noi, special concepute pentru a apăra împotriva hazardelor profesionale.

 

2. Care este diferența între echipamentele reutilizabile și cele de unică folosință?

Standardele de siguranță diferă între aceste 2 tipuri de îmbrăcăminte de protecție. De regulă, rezistența mecanică și rezistența la foc trebuie să fie superioare la îmbrăcămintea reutilizabilă. În consecință, și materialele folosite diferă. În general, combinezoanele de unică folosință au costuri mai mici, dar ține minte, protecția adecvată este esențială!

 

3. Este protecția respiratorie absolut necesară?

Metodele de protecție a respirației variază în funcție de riscurile industriei și natura materialelor manipulate; majoritatea combinezoanelor pot fi utilizate în combinație cu măști de gaze, sisteme de respirație, etc.

 

4. Care sunt riscurile în lucrul cu substanțe periculoase?

Dacă se lucrează cu substanțe foarte reci precum gazele lichefiate, materialul combinezonului nu trebuie să devină fragil; pentru mediile de lucru cu risc de explozie, materialul de protecție trebuie să aibă proprietăți antistatice; dacă substanța periculoasă este un gaz toxic, este obligatorie folosirea unui combinezon etanș.

 

5. Ce protecție oferă combinezoanele de lucru?

Tipul de protecție folosit diferă în functie de profilul industriei. Calitatea și scopul fiecărui model sunt determinate de materialul din care este fabricat, precum și tipul cusăturilor sau a fermoarelor. Sunt folosite cu precădere materiale sintetice, precum polietilena, polipropilena (în diferite combinații), poliamida, TYVEK, TYCHEM și altele. Gradul de permeabilitate, rezistența la căldură și umiditate sau calitatea cusăturilor sunt de asemenea factori importanți de care trebuie să ținem cont la alegerea unui combinezon.
Clasificarea echipamentelor de protecție este atent reglementată de standardele europene. Aceste standarde definesc 6 tipuri de protecție: dacă tipul 1 se referă la combinezoane etanșe, care oferă protecție maximă împotriva factorilor externi, tipul 6 de combinezon de lucru este destinat utilizării ușoare. Cu alte cuvinte:

Tipul 1: combinezoane etanșe, presurizate, cu sursă de aer independentă; oferă protecție împotriva gazelor și lichidelor periculoase, aerosolilor și particulelor solide.

Standarde: EN 943-1:2002, EN 943-2:2002

Tipul 2: nu sunt etanșe, deși pot avea o sursă de aer externă. Ca și tipul 1, protejează împotriva gazelor și aerosolilor.

Standarde: EN 943-1:2002, EN 943-2:2002

Tipul 3: acțiune de protecție împotriva substanțelor chimice lichide; acest tip de combinezoane sunt rezistente la contactul cu lichide sub presiune.

Standarde: EN 14605:2005 +A1:2009

Tipul 4: protejează împotriva împroșcării cu lichide, substanțe chimice sau aerosoli, în medii fără contaminanți în aer.

Standarde: EN 14605:2005 +A1:2009

Tipul 5: oferă protecție împotriva pulberilor periculoase și particulelor solide aeropurtate.

Standarde: EN ISO 13982-1:2004 +A1:2010

Tipul 6: destinat mediilor de lucru cu riscuri minime; oferă protecție la contactul ușor cu substanțe chimice lichide.

Standarde: EN 13034:2005 +A1:2009

 

După cum am aflat, nivelurile de protecție ale combinezoanelor variază în funcție de riscurile implicate; într-adevăr, standardele europene de siguranță oferă clasificari mai detaliate, dar deja ai facut primul pas spre a înțelege importanța alegerii unui echipament de protecție adecvat.

In capitolul următor vom discuta aplicațiile diferitelor tipuri de combinezoane, pentru a te ajuta să decizi care este opțiunea cea mai potrivită pentru tine și afacerea ta.

 

Leave a Reply