De ce si cum folosim placile izolatoare

Placile izolatoare non azbest sunt fabricate din fibre ceramice si minerale comprimate, fiind utilizate in pereti si plafoane, in special in jurul cuptoarelor, semineelor sau altor locuri expuse la temperaturi inalte. In aplicatii industriale, sunt folosite in forje, turnatorii si cuptoare, fabricarea sticlei si alte situatii in care rezistenta la caldura este imperativa.

De ce nu mai folosim placile izolatoare fabricate din azbest?

In trecut, majoritatea placilor izolatoare erau fabricate din azbest, insa incepand cu anul 1977 in Statele Unite materialul a fost interzis datorita impactului negativ dovedit asupra sanatatii.  Inhalarea fibrelor de azbest poate cauza afectiuni grave, inclusiv cancer. In Romania, acest material a fost interzis incepand cu intrarea tarii in Uniunea Europeana, in 2007.

Cum alegem si folosim placile izolatoare?

Folosirea placilor izolatoare este recomandata in orice aplicatie ce va fi supusa unor temperaturi extreme. Majoritatea pot rezista la temperaturi peste 750ºC, iar pentru aplicatii speciale, exista variante care se pot aplica inclusiv la 1500ºC.

Acestea pot bloca trecerea caldurii, inclusiv a celei produse de metal topit si pot izola zonele foarte incinse. Pot fi taiate usor cu ajutorul unui cutter si se pot mula pe diverse suprafete (prin inmuiere cu apa) desi in jurul cosurilor si semineelor se recomanda folosirea in forma rigida.

Criteriul cheie de evaluare a unui material izolant, pe langa rezistenta la temperaturi inalte, este conductivitatea termica. Astfel, grosimea necesara a placii poate fi determinata usor, cunoscand temperatura existenta pe partea “calda” a placii si cea dorita pe partea “rece” a placii non azbest.
In exemplul prezentat, grosimile necesare sunt de 8 mm pentru Isoplan 1100 si 10 mm pentru Isoplan 750 si Isoplan 1000.
Fixarea pe suprafata dorita se poate face cu ajutorul adezivilor speciali Penosil Premium, rezistenti la temperaturi inalte, precum si cu holtzsuruburi.
In linii mari, acestea sunt rolurile si proprietatile placilor izolatoare Isoplan. Pentru intrebari, sugetii sau doar ca sa ne salutati, puteti folosi functia de comentarii din blog.

3 Responses

 1. TEODORESCU DORINA

  buna ziua,
  va rog sa ma ajutati sa comand o placa non azbest pebtru izolarea unui cuptor electric.Am un cuptor electric si deasupra am un sertar cu tacamuri.Cand folosesc cuptorul sertarul de deasupra se incalzeste foarte rau.Va rog sa-mi spuneti ce placa si ce grosime sa aiba aceasta pentru a scapa de ac est incovenient.
  multumesc!
  DORINA TEODORESCU

 2. Balanescu Mihai

  Buna ziua,

  Am o centrala termica pe carbuni,la care s-a distrus placa de azbest care izoleaza usa.Pot folosi o placa izolatoare din ceramica?Si ce grosime ar trebui sa aiba? Multumesc

Leave a Reply