Despre manusile de protectie

posted in: Protectie in lucru | 0

manusi_protectie

Protecţia mâinilor, conform EIP (Echipamentul Individual de Protecţie), menţionează că: Orice lucrator care riscă accidentări ale corpului sau braţelor sau vătămări ale pielii, în special cauzate de impacte mecanice, flăcări, umiditate, căldură şi frig, toxicitate, materiale de lucru caustice sau iritante, trebuie să primească îmbrăcăminte de protecţie potrivită şi practică din material adecvat, de ex. mănuşi de protecţie etc.

Ce presupune asta? Dacă doreşti să lucrezi in conformitate cu cerinţele legale în vigoare, mănuşile (implicit şi restul echipamentului) trebuie să fie in conformitate cu scopul protecţiei, condiţiile ergonomice şi să se potrivească purtătorului (mărimea mănuşii să fie potrivită cu mâna utilizatorului).

Cu siguranţă că te-ai gândit de multe ori „Sunt prevăzător şi atent tot timpul, sunt şanse mici să mi se întâmple ceva”. Însă pericolele sunt reale şi este suficientă o clipă de neatenţie pentru a declanşa un eveniment nefericit, aşa că de ce să rişti?

Poate că in momentul de faţă nu foloseşti mănuşi de protecţie, şi cel mai probabil motiv este pentru că nu ai găsit încă mănuşile potrivite pentru tine. Dacă în trecut exista o gamă restrânsă de mănuşi ce puneau accent doar pe protecţie şi erau destinate unui număr limitat de aplicaţii, în ziua de azi gama de mănuşi cuprinde o mare varietate de mănuşi pentru orice aplicaţie, astfel că ai toate şansele de a-ţi găsi mănuşile potrivite.

Trebuie să ţii minte că mănuşile de protecţie nu pot preveni complet accidentele survenite la nivelul mâinilor. Statisticile arată că utilizarea mănuşilor de protecţie adecvate in mediul industrial reduc riscul de accidentare la nivelul mâinilor cu 60%.

În continuare vei afla cele mai des întâlnite tipuri de mănuşi şi riscurile pentru care acestea au fost proiectate, testate şi recomandate.

Tipuri de mănuşi

Pentru a uşura sarcina alegerii unor mănuşi adecvate, întreaga gamă de mănuşi a fost clasificată după categorii de protecţie, reprezentate prin intermediul unor pictograme. Aceste pictograme certifică tipul de protecţie pentru care au fost testate şi nivelul de performanţă. Daca o mănuşă este marcată cu pictograme multiple, atunci aceasta oferă protecţie multiplă.

Tabelul următor menţioneaza cele mai importante norme de protecţie şi pictogramele prin care sunt reprezentate:

Norme Europene pentru mănuşi
Norme Europene pentru mănuşi

Mănuşi cu protecţie la temperaturi ridicate – mănuşi de protecţie conforme cu standardul european EN 511, standard ce prevede protecţia mâinilor împotriva frigului de contact până la temperaturi de -50 °C.

Mănuşile sunt inscripţionate cu o pictogramă însoţită de un cod din 3 cifre reprezentând niveluri de performanţă pentru aplicaţiile aferente, pe o scara de la 0 la 4. Cu cât cifra este mai mare, cu atât protecţia la riscul aferent este mai bună:

EN 407

Mănuşi cu protecţie la temperaturi scăzute – mănuşi de protecţie conforme cu standardul european EN407, standard aplicat mănuşilor de protecţie în raport cu protecţia oferită la căldură sau foc.

Pictograma inscripţionată pe aceste mănuşi este însoţită de un cod de 6 cifre ce reprezintă niveluri de performanţă pentru aplicaţiile aferente, pe o scara de la 0 la 4. Cu cât cifra este mai mare, cu atât protecţia la riscul aferent este mai bună:

EN 407

Mănuşi cu protecţie mecanică – aceste mănuşi de protecţie sunt conforme standardului european EN 388, ce se aplică mănuşilor de protecţie în raport cu agresiunile fizice şi mecanice provocate de abraziune, tăiere cu lama, perforare şi rupere.

Pictograma cu care sunt inscripţionate mănuşile este însoţita de un cod din 4 cifre ce reprezintă niveluri de performanţă. Fiecare din cele 4 cifre reprezintă performanţa obţinută la testul faţă de riscul reprezentat: cu cât cifra este mai mare, cu atât rezistenţa mănuşii este mai mare la aplicaţia pentru care a fost testată:

EN 388

Mănuşi cu protecţie antichimică – mănuşi conforme cu standardul european EN 374, ce prevede capacitatea mănuşilor de a proteja utilizatorul împotriva substanţelor chimice sau a microorganismelor.

Acestea sunt inscripţionate cu pictograma şi sunt însoţite de o serie de 3 litere (simbolizând elementele chimice pentru care au fost testate), conform tabelului următor:

EN 374

O mănuşă chimica ce ofera protecţie completă va fi inscripţionată cu indicele AKL sau AJL. Există deasemenea mănuşi ce oferă protecţie limitată la substanţe chimice, mănuşi ce vor fi însoţite de pictograma aferentă însă nu şi de seria de litere pentru a indica protecţia limitată – ca exemplu amintim mănuşile de unică folosinţă din nitril.

Mănuşi pentru electricieni – mănuşi cu proprietăţi electroizolante conforme cu norma europeană EN 60903 – norma ce prevede 5 clase de protecţie conform tabelului următor:

EN 60903

Deoarece mediul de lucru la care te expui prezintă un risc foarte mare, îţi recomandăm să consulţi un inginer specialist pentru a identifica întâi nivelul de tensiune al instalaţiei cu care vei intra în contact.

Echipându-te cu mănuşi din clasa de protecţie adecvată mediului de lucru, reduci foarte mult riscul de electrocutare.

Mănuşi de unică folosinţă – de regulă fabricate din latex, polietilena, cauciuc nitrilic sau vinyl si sunt potrivite pentru aplicatii ce implica lucrul cu agenti de curatare (in mediul sanitar sau farmaceutic) sau pentru lucrul ce implica contactul cu alimente.

– Pentru industria alimentară îţi recomandăm să eviţi mănuşile din vinyl deoarece materialul poate contamina alimentele.

– Mănuşile din nitril sunt mai rezistente însă şi preţul este pe măsură, iar mănuşile din latex nu sunt la fel de rezistente şi prezintă pe termen lung riscul de alergie sau de a contracta dermatită.

Mănuşi pentru sudură – mănuşi conforme cu norma europeană EN 12477, confecţionate din piele şpalt, ce oferă protecţie mecanică şi termică la nivelul palmei şi încheietură.

Acestea îţi vor oferi protecţie împotriva picăturilor de metal topit şi contactului pe termen scurt cu căldură dar şi protecţie mecanică excelentă.

Mănuşi pentru lucrul cu instrumente ascuţite – conforme cu norma europeană EN1077 sunt mănuşi din zale de inox şi protecţie în cazul tăierii accidentale cu instrumente de tăiat sau ascuţite. Acest tip de mănuşi sunt folosite în general în industria alimentară.

Mănuşi fără protecţie – Mănuşi fabricate din ţesătură sau tricot, ideale pentru aplicaţii şi medii de lucru ce nu prezintă pericole pentru mâinile tale. Acest tip de mănuşi oferă un nivel minim de confort şi pot fi folosite în orice aplicaţie în care nu există riscuri în utilizare.

Cum aleg mănuşile potrivite?

Încă nu ştii cum să procedezi? Urmează paşii următori pentru a fi sigur că îţi vei alege mănuşile potrivite:

Pasul 1: Identifică riscurile la care te expui atunci când lucrezi. De exemplu, dacă lucrezi cu substanţe chimice, este important să identifici cu exactitate tipul de substanţă chimică cu care intri în contact.

Dacă temperatura la care te expui atinge valori foarte ridicate sau foarte scăzute, atunci există un risc termic pe care trebuie să-l contracarezi.

Lucrul cu instrumente şi utilaje prezintă un risc mecanic de tăiere sau abraziune, iar în cazul lucrului cu obiecte ascuţite sau tăioase vei avea nevoie de mănuşi speciale pentru a te proteja de riscul pătrunderii sau înţepării.

Un alt exemplu ar fi lucrul în industria farmaceutică sau alimentară, unde există atât riscul contractării unor infecţii biologice, cât şi contaminarea cu particule sau contaminarea alimentelor.

Pasul 2: Odată ce ai identificat riscurile, este timpul să determini durata contactului cu riscurile identificate: contactul poate fi de durată scurtă sau lungă.

Contactul de scurtă durată cuprine potenţiale scurgeri sau stropiri accidentale cu substanţe, manipularea unor agenţi cu potenţial infecţios sau contaminarea unor elemente în timpul manipulării.

Contactul de durată lungă include situaţii precum manipularea unor substanţe cu un grad mare de contaminare, scufundarea mâinilor într-o substanţă chimică sau potenţial periculoasă.

Ar fi de menţionat şi contactul fizic cu temperaturi extreme, fie scăzute, fie ridicate sau cu obiecte ascuţite sau tăioase.

Pasul 3: Acum că ştii riscurile la care te expui şi ai calculat perioada de expunere, este timpul să selectezi materialul adecvat pentru riscurile la care te vei expune: lista de materiale disponibile include bumbac, piele, vinil, nitril, latex, PVC, neopren, Kevlar şi multe altele.

E bine să ştii că există mănuşi fabricate dintr-o combinaţie de materiale, ce oferă beneficii multiple. După ce vei identifica materialul care se pretează pentru aplicaţia ta, e timpul să mergi la următorul pas.

Pasul 4: Nu uita să îţi alegi o mănuşă care să se potrivească pe mâinile tale – măsoară cu un centimetru împrejurul palmei, între degetul mare şi cele 4 degete, şi vei afla mărimea care ţi se potriveşte. Cu mici excepţii, majoritatea mănuşilor de protecţie sunt disponibile pe mărimi cuprinse între 6 şi 11, astfel că poţi alege cu uşurinţă o mărime potrivită.

Pasul 5: Acum ştii cum să alegi mănuşile potrivite pentru tine, atât în ce priveşte confortul dar şi protecţia oferită. Ţine însă minte că mănuşile nu au garanţie în utilizare, şi nu este indicat să le foloseşti un timp prea îndelungat, în funcţie de aplicaţia sau elementele cu care intri în contact.

Sfatul nostru

Acum cunoşti gama de mănuşi de protecţie şi aplicaţiile în care le poţi folosi. Pentru a fi sigur de calitatea unei mănuşi, aceasta trebuie să fie certificată cu normele europene şi inscripţionată cu simbolul CE:

CE (conformitate europeana) vs CE (china export)

Observă cele două simboluri. Primul simbol reprezintă conformitatea europeană, iar al doilea semnifică China Export – atenţie la produsele marcate cu acest simbol, deoarece mănuşile acestea nu se supun cu normele europene de protecţia muncii şi sunt de calitate îndoielnică!

Acum că ai identificat riscurile la care te poţi expune şi eşti familiarizat cu paşii pe care îi poţi parcurge pentru a alege tipul de mănuşă potrivită, e timpul să pui în practică cunoştinţele dobândite.

Astfel, vei fi în deplină conformitate cu legislaţia europeană şi mai mult, vei reduce drastic riscurile accidentării şi confortul în utilizare.

Contactează-ne şi te vom ajuta să alegi mănuşile de protecţie potrivite pentru tine!

Leave a Reply