Esti nou in industria constructiilor? Afla cum iti alegi incaltamintea adecvata

Tinerii proaspat iesiti de pe bancile facultatilor care au inceput lucrul pe santier sau intr-un mediu unde exista pericol de a se accidenta la picioare, trebuie neaparat sa poarte incaltaminte de protectie corespunzatoare. Incaltamintea de protectie este conceputa pentru a apara picioarele impotriva unei game variate de accidente: impactul, compresia si strapungerea sunt unele dintre cele mai intalnite tipuri de accidente la picioare.

Asadar, daca esti “nou” in domeniul constructiilor, trebuie sa iti alegi cu grija atat imbracamintea de protectie, cat si perechea de pantofi de protectie. In primul rand, alege-ti incaltamintea de protectie in functie de riscul la care esti supus la locul de munca. Asigura-te ca aceasta este in conformitate cu toate standardele si normele in vigoare si ca este concepute exclusiv pentru conditiile de munca specificate.

Exista numeroase tipuri de incaltaminte si bocanci de protectie, cu functii si caracteristici variate, in functie de scopul in care sunt intentionate. Marcajele care se regasesc pe articolele de incaltaminte in scopuri de protectie sunt urmatoarele:

A – incaltaminte antistatica

P – lamela antiperforatie

E – absorbitor de soc

HRO – rezistenta la caldura de contact

WR – impermeabilitate

CI – izolare la frig

In functie de aceste marcaje, exista mai multe tipuri de protectie:

SB – protectia de baza cu bombeu de securitate;

S1 = SB + A + E – protectia de baza cu bombeu de securitate + incaltaminte antistatica + absorbitor de soc;

Incaltamintea de protectie din clasa de siguranta S1 este ideala pentru joburi care presupun manipularea de chimicale inflamabile sau gaze care ar putea sa se aprinda de la o scanteie electrostatica.

S2 = SB + A + E + WR – protectia de baza cu bombeu de securitate + incaltaminte antistatica + absorbitor de soc + rezistenta la caldura de contact;

Aceasta clasa de siguranta ofera toate avantajele clasei S1, plus avantajul impermeabilitatii. Incaltamintea de protectie din aceasta categorie este ideala ocupatiilor precum intretinere in mediu exterior, constructii, amenajarea teritoriului.

S3 = SB + A + E + WR + P – protectia de baza cu bombeu de securitate + incaltaminte antistatica + absorbitor de soc + rezistenta la caldura de contact + lamela antiperforatie.

Ultima clasa include toate protectiile oferite de S1 si S2, plus o lamela antiperforatie la talpa, evitand astfel ranirea prin strapungere. Incaltamintea de protectie din aceasta clasa de siguranta este conceputa pentru domeniul constructiilor grele, lucrari de demolare si orice ocupatii care presupun accesul pe terenuri periculoase.

Asa ca data viitoare cand iti vei achizitiona un echipament de protectie tine cont de aceste simboluri.

Leave a Reply