Cum ne protejăm capul în timpul lucrului? 4 lucruri de știut despre căștile de protecție

posted in: Protectie in lucru | 0

casca de protectie

Accidentele care vizează zona capului sunt unele dintre cele mai frecvente pericole la care se expun lucrătorii, în special în construcții și majoritatea ramurilor industriei. De aceea, căștile de protecție sunt poate cel mai ușor de recunoscut element din echipamentul de lucru. Nelipsită din garderoba niciunui muncitor competent, casca este esențială pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță sporită. Deci, ce este de știut despre căștile de protecție?

 

          1. Scurt istoric

Din punct de vedere istoric, siguranța în muncă a început să fie considerată o prioritate abia din primele decenii ale secolului 20; în lipsa unei protecții adecvate, muncitorii își scufundau băștile și șepcile în smoală, lăsându-le să se întărească la soare. Se spune că muncitorii din porturi au inventat această metodă pentru a se apăra de obiectele aruncate de pescărușii în zbor.

Totuși, căști de protecție pentru industria minieră erau produse încă din 1898 de către Edward Dickinson Bullard; realizate din piele (Fig. 1), ofereau o minimă protecție împotriva impactului, dar evident, lăsau loc de îmbunătățiri.

casca piele
Fig. 1, Cască de miner, din piele
casca aluminiu
Fig. 2, Muncitori cu căști de aluminiu, cca. 1940

Conform istoricului companiei Bullard, fiul lui Edward Dickinson s-a întors din Primul Război Mondial cu ideea de a revoluționa echipamentul de protecție după modelul căștilor militare din oțel. În anii ’30, materialul folosit era aluminiul (Fig. 2), în anii ’40 predomina fibra de sticlă (Fig. 3), iar de la jumătatea secolului au fost introduse materialele plastice rezistente. Restul, cum s-ar spune, e istorie.

În prezent, casca de protecție este un element nelipsit din echipamentul de lucru al muncitorilor în construcție sau diverse ramuri ale industriei. Totusi, conform statisticilor Eurostat din 2014, accidentele în zona capului au constituit 15.6% din totalul accidentelor de muncă în România; deși numărul de accidente este în continuă scădere, România încă este pe locul 2 în UE ca și număr de accidente de muncă, multe dintre ele putând fi prevenite cu ajutorul folosirii corecte a echipamentelor de protecție.

casca fibra de sticla
Fig. 3, Cască de protecție din fibră de sticlă

Pentru a reduce efectiv gravitatea accidentelor la cap, trebuie ținut cont de câteva aspecte esențiale ale căștilor de protecție. Căștile vizate trebuie să îndeplinească anumite cerințe specifice legate de rezistența la șocuri, penetrare sau abraziune, conform standardului EN 397 CE; confortul și posibilitatea ajustării mărimii joacă de asemenea un rol important în alegerea căștii de protecție potrivite. Nu în ultimul rând, trebuie reținut că folosirea echipamentului de protecție este ultima prioritate în procesul de prevenire a accidentelor de muncă; în principiu, reducerea sau controlarea riscurilor chiar de la sursă ar trebui să primeze. Evaluarea riscurilor este un prim pas pentru a determina tipul de protecție necesar, urmată de instruirea pentru o folosire adecvată a echipamentului.

Trebuie reținut că o cască de protecție nu este proiectată să apere complet împotriva accidentelor de muncă, ci să amelioreze pe cât posibil severitatea lor.

 

          2. Părțile componente

Căștile de protecție au de regulă 3 mecanisme prin care se absoarbe energia impacturilor:

 • prin distrugerea sau crăparea calotei
 • întinderea curelelor de ajustare
 • comprimarea căptușelii de protecție (unde este cazul)

Structura unei căști de protecție este relativ minimalistă; astfel se poate menține o greutate scăzută și un risc mai mic de defectare a unei părți componente. În principiu, casca este constituită din două părți: calota și harnașamentul.

1) Calota este partea vizibilă a căștii, în formă aproximativă de semisferă, realizată din materiale rezistente la condiții grele de lucru. Printre acestea, cele mai importante sunt expunerea la lumină solară, umiditate, temperatură, vibrații și impact.

Materialele din care este realizată calota trebuie să fie rezistente, dar îndeajuns de ușoare pentru a asigura confortul. De aceea, cele mai folosite materiale sunt:casca de protectie

 • Polietilenă de înaltă densitate (HDPE)
 • ABS (pentru chimiștii amatori, copolimer acrilonitril-butadien-stiren)
 • Policarbonat (PC)

Forma căștii este influențată de scopul pentru care a fost destinată: pentru pompieri și echipe de intervenții, echipamentul de protecție este specializat, pentru aplicații uzuale se poate alege chiar și o șapcă de protecție, dar în general, mărimea borului este cea care diferă;

Căștile standard au borul scurt, numai deasupra ochilor, pentru a proteja de lumină; de asemenea, se pot atașa diverse accesorii, precum vizoare de protecție sau antifoane externe. Trebuie reținut că o cască de protecție cu un bor scurt (sau fără bor) ajută la vizibilitate sporită în sus, ceea ce este de folos la munca la înălțime.

Căștile tip pălărie (precum cele de pompieri) dispun de un bor larg pentru o protecție sporită a feței și gâtului; deși vizibilitatea poate fi afectată, protecția suplimentară este un avantaj necesar în anumite domenii de activitate.

2) Harnașamentul, sau ansamblul care permite purtarea căștii pe cap și absorbirea parțială a energiei unui impact. Poate fi însoțită de:

 • bandă antitranspirație (detașabilă, pentru partea din față a căștii)
 • curea de fixare sub bărbie
 • căptușeală de protecție (pentru o mai bună absorbție a energiei impactului)

Pe majoritatea căștilor de protecție se pot monta diverse accesorii, după necesitate: curea de bărbie, vizor, antifoane externe, lanternă, etc. Este foarte important ca aceste accesorii să fie compatibile cu modelul respectiv de cască de protecție, dar e recomandată folosirea accesoriilor originale de la producător. În caz contrar, este interzisă modificarea în vreun fel a căștilor, fără consultarea în prealabil a producătorului.

 

          3. Culorile căștilor de protecție

În principiu, căștile de culoare deschisă oferă vizibilitate crescută și o reflexie sporită a căldurii; totuși în domeniul construcțiilor și în industrie, căștile pot fi clasificate pe coduri de culoare ce corespund rolurilor diferite ale purtătorilor:

 • galben – pentru muncitori, calificati sau necalificati
 • albastru – pentru tehnicieni sau operatori
 • maro – pentru sudori
 • alb – pentru ingineri
 • verde – pentru inspectori, sau lucrători nou-veniți
 • portocaliu – pentru echipajele rutiere sau vizitatori
 • roșu – pompieri, personalul responsabil cu protecția muncii
 • roz – se împrumută celor care își pierd casca proprie de protecție

 

Este de reținut că aceste coduri de culori nu sunt încă standardizate la nivel internațional, de aceea pot varia în funcție de compania care le folosește. De asemenea, pentru a crește vizibilitatea, se pot aplica benzi reflectorizante pe calotă, dar numai după consultarea producătorului.

 

          4. Mentenanța și curățarea echipamentului

Pentru a asigura lucrul în condiții optime de siguranță, casca de protecție trebuie înlocuită la  primul defect observat; de aceea, pentru a crește durata de utilizare, căștile trebuie depozitate în medii uscate, ferite de umiditate, căldură sau lumină solară. În mod ideal, locul de depozitare trebuie amplasat cât mai aproape de intrare, pentru distribuirea înainte de accesul pe șantier.

Curățarea trebuie efectuată conform instrucțiunilor producătorului; de obicei, o cârpă moale și apă cu săpun sunt de ajuns, dar se recomandă evitarea produselor de curățat cu solvenți, pentru a nu afecta integritatea structurală a căștii.

Utilizarea responsabilă a căștii de protecție și întreținerea corespunzătoare poate asigura o durată de viață de 2-3 ani, dacă nu este supusă la impacturi; deși harnașamentul și curelele pot fi înlocuite, căștile de protecție nu pot fi reparate. În caz de impact sever, casca trebuie înlocuită imediat, chiar dacă nu există semne vizibile de deteriorare.

Acestea ar fi doar câteva noțiuni de ținut minte despre căștile de protecție; pentru a garanta alegerea modelului potrivit, este esențială consultarea specialiștilor SSM și a producătorului. Poate la fel de important, instruirea este esențială pentru utilizarea în condiții optime de siguranță. Deja știm de ce: „Unde nu e cap, vai de picioare!”

 

 

 

Surse:

https://www.reference.com/home-garden/color-hard-hat-mean-8e302a2acef401fe

http://miron-construction.com/blog_entries/the-history-of-the-hard-hat/

http://www.bullard.com/europe/en/company/

www.labour.gov.hk/eng/public/os/C/helmet_eng.pdf

 

Leave a Reply