Îmbrăcămintea pentru vizibilitate înaltă

posted in: Uncategorized | 0

Ce este îmbrăcămintea pentru vizibilitate ridicată?

Este un echipament de protecție ce oferă vizibilitate ridicată și semnalează vizual prezența persoanelor ce îl poartă atât pe timpul zilei cât și în lumina farurilor sau a altor corpuri de iluminat pe timpul nopții.

În categoria “Îmbrăcăminte pentru vizibilitate ridicată” amintim hainele cu strat exterior având o culoare fluorescentă (galben, portocaliu, roșu, albastru sau verde), ce se disting foarte ușor de mediul înconjurător; acestea au benzi reflectorizante, 2 dispuse orizontal si 2 vertical, iar benzile au minim 5 centimetri lățime (conform EN471); pantalonii pot avea 2 benzi reflectorizante la nivelul gleznelor și una în talie, însă există și variații.

Vizibilitatea: un moft sau o necesitate?

Vizibilitatea oferită de acest tip de îmbrăcăminte poate face diferența între o situație evitată la timp și un accident de muncă, așadar te sfătuim să tratezi acest aspect cu cea mai mare seriozitate.

Dacă lucrezi pe șantier, într-un depozit unde se manevrează mărfuri, pe drumurile publice (dacă ești ciclist ocazional) sau în timpul zilei în condiții meteo nefavorabile, vizibilitatea mare nu este doar o precauție ci și o obligație. Desigur, legea te obligă să folosești și alte surse de avertizare vizuală însă îmbrăcămintea pentru vizibilitate ridicată completează acest aspect și îți oferă mai multă siguranță.

Cum alegi îmbrăcămintea potrivită?

Din toată gama de echipamente de protecție ai la dispoziție jachete, pantaloni de lucru, mănuși de protecție, veste, tricouri, chiar și căciuli de iarnă. Anumite modele de bocanci sau pantofi de protecție au inserții reflectorizante, efectul nefiind la fel de intens însă este binevenit.

În funcție de anotimp poți alege îmbrăcămintea potrivită: iarna poți să iei pe tine o jachetă multifuncțională, eventual și o salopetă cu pieptar pentru vizibilitate sporită. Vara, în schimb, e suficient să porți o vestă reflectorizantă deoarece materialul e aerisit și majoritatea vestelor au croială largă (întrucât sunt gândite pentru a fi purtate peste echipamentul de protecție); există și veste speciale pentru bicicliști (cu croială ergonomică și buzunar la spate) sau pentru manageri (cu buzunare multiple și croială fină). Nu uita, siguranța înainte de toate!

 

Leave a Reply