Despre izolarea termică a șemineelor și sobelor

posted in: Izolare si etansare | 2
Șemineele sau sobele necesită atenție specială la montarea în locuință. Pe masură ce soba se încălzește datorită focului, o mare parte din căldura se propagă prin partea superioară și lateralele acesteia, încălzind pereții ce o înconjoară. Acești pereți au nevoie de protecție constantă împotriva căldurii, prin materiale speciale. Bineînțeles, dacă soba este montată în mijlocului unei încaperi, un perete de protecție nu este necesar dar, în general, montarea unei sobe se face la marginea camerei.
Schema izolare seminee
Înainte de instalare, cere sfatul unui specialist și, de asemenea, discuta cu agentul de asigurare. Compania la care ai încheiat asigurarea s-ar putea sa aibă propriile specificații pentru montare și, întrucat schimbi modalitatea de încalzire a locuinței, agentul tău ar trebui notificat pentru a menține acoperirea împotriva incendiilor.
 
Agenția Natională pentru Proțectie contra Focului din SUA recomandă ca, la instalarea unei sobe la o distanță mai mica de 1 metru față pereții laterali, protejarea acestora să se facă printr-o placă izolatoare nonazbest și o foaie de tablă de cel puțin 0.6 mm grosime. Montarea plăcii la o distanta de 2-3 cm față de perete (cu ajutorul unor distanțieri metalici) permite materialului izolator să absoarbă căldura radiată de sobă, lăsând aerul să circule și să se racească între perete și placă.
 
Un test simplu pentru a determina dacă distanța dintre sobă și peretele lateral este suficientă, se poate face prin plasarea unei mâini pe perete. Dacă, atât timp cât soba este încalzită, poți menține mâna confortabil pe perete, distanța este suficientă. Daca nu, este necesara o protecție adițională pentru izolarea semineului sau a sobei.
 
De asemenea, se recomandă pregătirea podelei pe care se va instala soba, prin izolarea acesteia cu o placa non azbest, având o dimensiune cu 50 cm mai mare decât exteriorul sobei. Placa se recomandă să fie fixată în podea cu un adeziv special, rezistent la căldură, apoi acoperită cu o foaie de tablă de minim 0.4 mm grosime. 
Pentru pardoseala din beton nu este necesară nici o izolație specială.
 
Aceste informatii sunt orientative. Produse speciale pentru izolarea semineelor si a sobelor la temperatură înaltă gasești în magazinul Gtools, la categoria produse înlocuitor de azbest. Întrucât există multe variabile de luat în calcul, pentru folosirea corectă a produselor noastre, în funcție de aplicația ta, te rugam sa apelezi la un specialist dedicat proiectului tău.

2 Responses

  1. Simion Negru

    Am un semineu amplasat la o distanta de 12 cm de un perete constructie din lemn,fata spre semineu fiind rigips verde fixat cu holsuruburi pe schelet din lemn cu vata mineralade 10cm intre stalpi.Din exemplul dat de Dvs,rezulta ca grosimeapacii ar trebui sa fie de 10cm. Am inteles bine? Exista astfel de placi? Care ar fi pretul de cost?
    Va multumesc. Cu stima Simion

  2. lazar octavian

    Am citit articolul vostru si mi se pare interesant si in continuare doream sa stiu, daca comercializati sau daca puteti aduce si produse refractare pentru izolarea, de exemplu, a unui cuptor pentru topirea metalelor neferoase. Am vazut pe youtube( la home made )un material alb ca o saltea( groasa cam de 10cmm) care se infasura in interiorul unei cutii de tabla si in care introduceau un arzator cu metan+aer,unde topeau argint intr-un creuzet. Nu stiu ce fel de saltea era si din ce era confectionata dar rezista la temperaturi de 1000 Grade Celsius (argintul se topeste pe la 970 gr.Celsius). intrebarea este , puteti aduce asa ceva? cu multumiri, Octavian Lazar.

Leave a Reply