Lucrezi in domeniul HORECA? Iata ce trebuie sa stii despre siguranta la locul de munca

posted in: Unelte de mana | 0

Ca angajator, ai datoria morala și legală de a asigura și menține locul de muncă sigur și sănătos. Există de asemenea aspecte financiare care susțin aceste lucru, iar ele sunt cu atât mai importante în domeniul HORECA. Un bucătar chef care a alunecat și s-a accidentat, poate aduce pierderi semnificative în ce privește clientela unui restaurant care se bazează pe priceperea acestuia.

Majoritatea accidentelor pot fi prevenite prin echiparea și instruirea adecvată a personalului. Prevenirea accidentelor precum alunecări, împiedicări sau căderi face parte integrată din managementul de succes al unei întreprinderi, iar angajatorii pot preveni majoritatea accidentelor şi îmbolnăvirilor la locul de muncă, dacă identifică şi apoi elimină, sau cel puţin reduc la minim, pericolele la locul de muncă.

Statisticile arată că alunecările, impiedicările și căderile reprezintă cea mai frecventa cauză a accidentărilor în sectorul hotelier, restaurante, baruri, catering, dar în special în bucătării. Cauza accidentelor sunt suprafetele alunecoase, cauzate adesea de prezența apei pe acestea, deșeuri alimentare și diferite uleiuri, iar nepurtarea unor echipamente de protectie corespunzatoare amplifica acest pericol. Graba sau alergarea, distragerea atenției atât de frecventă într-un restaurant și neutilizarea balustradelor favorizează, de asemenea, riscul producerii unor accidente.

Ce măsuri de prevenție poți lua în restaurantul tău, te întrebi? Noi avem câteva sugestii.

În primul rând evaluează riscurile plecând de la o anumită situație. Să presupunem că o tânără angajată part-time a alunecat pe mașina apa produsă de câteva cuburi de gheață căzute pe jos, iar în cădere, aceasta s-a agățat cu mâna de marginea fripteuzei care era încinsă la o temperatura de 120°C. Evaluând un astfel de caz putem implementa măsuri de eliminare sau reducere a riscurilor și să informăm personalul cu privire la acestea. Spre exemplu, fata putea fi echipata cu pantofi de protecție cu talpa rezistentă la alunecare, iar sursa de apă putea fi îndepărtata de obiectele încinse sau locul putea fi curățat la timp.

Asigură un iluminat adecvat și creează proceduri astfel încât ușile cuptoarelor, ale mașinilor de spălat și dulapurilor de vase să fie închise atunci când nu sunt utilizate.

Scările trebuie să fie corespunzătoare înălţimii la care se lucrează, iar extremităţile inferioare şi superioare lonjeroanelor (montanţilor) trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante. Nu se vor utiliza niciodată obiecte necorespunzătoare pentru a înlocui o scară, cum ar fi scaune, cutii sau butoaie. De asemenea este recomandat să folosim covorașe antiderapante.

Și nu în ultimul rând, spațiul de lucru e bine să fie prevăzut cu indicatoare de securitate pentru a capta atenția angajaților cu privire la normele de securitate și a-i atenționa asupra pericolelor.

Leave a Reply