Ghid pentru alegerea ochelarilor de protecţie

posted in: Protectie in lucru | 0

Alegerea echipamentului de protecţie potrivit este întotdeauna o provocare, însă nu trebuie să citeşti manuale întregi sau să ceri părerea experţilor ca să afli cea mai eficientă soluţie pentru siguranţa la locul de muncă! Citeşte în continuare şi vei afla tot ce trebuie să ştii despre protecţia la nivelul ochilor, în speţă ochelarii de protecţie şi cum să alegi modelul potrivit pentru tine.

Conform statisticilor, până la 90% din accidentele la locul de muncă ce survin la nivelul capului pot fi prevenite dacă este utilizat echipamentul de protecţie adecvat. Cu alte cuvinte, echiparea adecvată la nivelul feţei oferă cele mai multe şanse de a preveni un accident de muncă – astfel nu vei face parte din statistica deloc îmbucurătoare a victimelor de accidente la locul de muncă. Aşa că, de ce să rişti inutil când poţi să te protejezi adecvat şi fără să fie nevoie să cheltui o avere în acest sens?

Normele de Protecţia Muncii, altfel spus EIP (Echipamentul Individual de Protecţie, un articol foarte interesant ce merită parcurs) menţionează că echipamentul pentru protecţia ochilor şi a feţei trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:

 • să se potrivească cu forma feţei sau capului a purtătorului;

 • să limiteze cât mai puţin posibil câmpul de vizibilitate;

 • să permită o vizibilitate cât mai bună.

Cum recunoşti ochelarii de protecţie?

Ochelari protectie

Figura 1 – Componentele ochelarilor de protecţie

Marcaje lentila

Figura 2 – marcaje lentilă

În continuare vei afla mai multe informaţii despre elementele specifice ochelarilor de protecţie (figura 1):

Lentila – Marea majoritate a ochelarilor de protecţie au lentilă sau lentile din policarbonat – o lentilă mai rezistentă decât sticla, în ce priveşte impactul şi este disponibilă cu sau fără dioptrii.

De cele mai multe ori, lentila poate fi tratată anti-zgâriere, anti-aburire şi oferă protecţie la radiaţii UV. Desigur că există şi lentile cu proprietăţi deosebite, precum sticla de sudură, iar acestea se vor folosi numai la aplicaţii speciale şi vor fi marcate corespunzător.

Marcajele – inscripţionate pe lentilă (figura 2) şi conţin logo-ul producatorului (printre care amintim 3M/Univet/MSA etc.) alături de alţi indicatori (norme de protecţie, nivel radiatii UV şi altele).

Trebuie să ţii cont de norma de conformitate a ochelarilor, pentru a şti dacă îţi oferă protecţia necesară pentru activitatea ta.

Norme de protecţiesimbolizează tipul de protecţie oferit de ochelari, printre care amintim:

 • EN 166 – specificaţii generale
 • EN 169 – filtre pentru sudură
 • EN 170 – filtre UV (radiaţii solare)
 • EN 171 – filtre IR (lumină infraroşie)
 • EN 172 – filtre pentru strălucire solară, uz industrial

Ramaeste în general mai rezistentă decât o ramă obişnuită de ochelari şi este de cele mai multe ori rezistentă la căldură; ramele sunt proiectate în aşa fel încât să prevină împingerea lentilelor înspre ochi în cazul unui accident. Există anumite modele de ochelari cu rama ce conţine marcaje inscripţionate.

Braţele – sunt de două tipuri: fixe şi ajustabile atât în plan orizontal cât şi în plan vertical, sau chiar în ambele variante. Trebuie să ţii cont că braţele ajustabile vor fi mai puţin rezistente în timp decât braţele fixe, chiar dacă permit ajustarea în mod punctual.

Tipuri de ochelari şi utilizările lor

Câteva dintre meseriile unde ochelarii de protecţie sunt necesari pentru siguranţa ta sunt: tâmplărie, montare de ţevi, construcţii în general, lăcătuşerie etc. Există câteva tipuri de ochelari în funcţie de utilizarea lor:

 • Ochelarii de protecţie cu lentilă transparentă – cu lentile anti-sfărâmare, sunt cel mai des întâlnit tip de protecţie oculară. Acest tip de ochelari oferă doar protecţie frontală şi trebuie ţinut cont de acest lucru;

 • Ochelarii de protecţie pentru razele solare – sunt similari cu ochelarii de protecţie cu lentilă transparentă, singura diferenţă fiind protecţia la razele solare pe care o oferă lentila;

 • Ochelarii de protecţie peste ochelarii de vedere – aceştia pot fi purtaţi peste majoritatea tipurilor de ochelari de vedere, însă pot fi purtaţi de sine stătător (daca este aleasă o lentilă cu dioptrie adecvată pentru specificaţiile purtătorului);

 • Ochelarii de protecţie cu prescripţie standard – disponibili doar cu prescripţie şi au trăsăturile unor ochelari standard;

 • Ochelarii de protecţie chimică au rama durabilă şi proiectată pentru a absorbi impactul, iar protecţia laterală previne pătrunderea unor particule sau lichide în ochii purtătorului;
 • Ochelarii de protecţie ce oferă protecţie maximă a ochilor – de-a lungul feţei (faţă şi laterale, sus), sunt recomandaţi pentru protecţie la praf, sau aburi chimici, stropire cu substanţe chimice sau vapori.

Cu sau fără ventilaţie?

Un aspect ce merită luat în seamă este tipul de ventilaţie pe care îl oferă ochelarii de protecţie:

 • Ochelari cu ventilaţie directă – permit un flux de aer dinspre mediul de lucru înspre ochi; aceşti ochelari sunt ideali în medii de lucru unde nu există risc de impact sau risc de stropire sau vapori;

 • Ochelari cu ventilaţie indirectă – oferă protecţie la stropire prin intermediul unui orificiu de ventilaţie acoperit sau mascat, ce permite circulaţia aerului însă previne infiltrarea oricărui tip de lichid. Acest tip de ochelari sunt ideali atunci când există riscul de stropire cu substanţe chimice lichide;

 • Ochelari fără ventilaţie – nu oferă ventilaţie şi astfel sunt protejaţi la praf, lichide şi vapori, sau praf puternic, aşchii de metal sau substanţe solide şi lichide.

Tipuri de lentile

În general, ochelarii de protecţie folosesc una din cele trei tipuri de lentile:

 • Lentila de sticlă – este rezistentă la zgârieturi şi poate fi folosită în preajma substanţelor chimice puternice, dar un mare avantaj al lentilei de sticlă este disponibilitatea pe dioptrii adecvate, astfel că le poţi folosi fără a mai fi nevoie de ochelarii de vedere;
 • Lentila de plastic – este mai uşoară decât lentila de sticlă şi este ideală pentru protecţia la arc de sudură; este un tip de lentilă tratată anti-aburire, dar în schimb nu rezistă la zgârieturi;
 • Lentila de policarbonat este mai rezistentă decât ambele variante menţionate deja şi oferă rezistenţă la impact, însă nu sunt la fel de rezistente la zgârieturi precum lentila de sticlă.

Riscuri potenţiale

Cel mai des întâlnit tip de accident la nivelul ochilor implică contactul cu particule sau obiecte aflate în mişcare, iar al doilea cel mai întâlnit tip de accident este cel cauzat de stropirea cu substanţe chimice. Pe scurt, vei întâlni următoarele riscuri:

 • Leziunea/rana cauzată de impact – cu substanţe sau particule aflate în mişcare;

 • Leziuni cauzate de contactul cu praf – particule inofensive care în condiţii nepotrivite pot deteriora ochii sensibili;

 • Stropire cu substanţe chimice – printre care amintim vapori, aburi sau scântei;

 • Radiaţii optice (laser) – orice element de la contactul vizual simplu până la lumină puternică;
 • Risc de expunere la căldurăorice element ce produce o căldură foarte mare.

Câteva dintre meseriile unde ochelarii de protecţie sunt necesari pentru siguranţa ta sunt: tâmplărie, montare de ţevi, construcţii în general, lăcătuşerie etc.

În cazul în care lucrezi pe cont propriu, este bine să ai în dotare mai multe tipuri de ochelari de protecţie, pentru a acoperi toată gama de riscuri la care te poţi expune. În cele din urmă, de ce să rişti sănătatea ochilor în mod inutil?

Ce tip de ochelari ţi se potrivesc?

Acum că ai aflat tot ce trebuie să ştii despre ochelarii de protecţie, e timpul să îţi alegi ochelarii de protecţie potriviţi pentru tine. Sfatul nostru este să urmezi paşii următori:

 • Identifică tipul de risc sau riscuri la locul de muncă: conform informaţiilor menţionate mai sus, există 5 tipuri de riscuri la locul de muncă: impact, căldură, substanţe chimice, praf sau radiaţii optice.
 • După ce ai identificat tipul de risc, ia în considerare cele două tipuri de ochelari de protecţieîn funcţie de confortul pe care ţi-l doreşti: ochelari cu protecţie frontală (doar pe ochi) sau ochelarii cu protecţie frontală, laterală şi superioară (lentilă pe toată faţa). Poţi chiar să alegi ochelari cu ventilaţie sau fără ventilaţie, în funcţie de riscul la care te expui.
 • Al treilea pas este să identifici dacă ai nevoie de lentilă cu prescripţie sau lentilă clară – în primul caz, vei folosi ochelarii de vedere împreună cu o pereche de ochelari de protecţie. În acest caz, ai la dispoziţie ochelari ce se pot pune peste ochelarii de vedere sau poţi alege o pereche ce înglobează ambele trăsături. Dacă nu ai nevoie de ochelari de vedere, atunci alegerea va fi mai simplă şi vei folosi o singură pereche de ochelari.
 • Ultimul şi cel mai simplu pas este să consulţi oferta noastră de ochelari de protecţie, şi în cazul în care nu găseşti o pereche potrivită, contactează-ne chiar azi şi cu siguranţă vom găsi împreună un model excelent din punct de vedere al proprietăţilor şi protecţiei oferite!

Leave a Reply