Siguranta inainte de ansamblarea componentelor electronice

Chiar daca multe dintre aceste informatii iti sunt deja cunoscute, e bine să fii conştient de riscurile lucrului cu componente electronice ale unui calculator. Iata câteva informaţii care te vor ajuta să eviti orice risc de accidentare si sa previi in acelasi timp deteriorarea componentelor calculatorului la care lucrezi.

1. Nu lucra în baie, sau in alte medii in care componentele pot lua contact cu apa.

Chiar daca iti poate parea amuzant, nu este o glumă – specialistii au intalnit numeroase situatii in care clientii şi-au desfăcut calculatorul în baie, pentru a evita praful, iar apoi au remarcat ca nu mai functionau cum trebuie.

Anumite spatii, precum baia sau bucătăria, prezintă un nivel mult mai mare de umezeală decât camera de zi şi poate cel mai important, există oricând riscul de stropire a componentelor. Dacă vrei să lucrezi în siguranţă, iti recomandam sa eviti baia sau bucataria, si sa te asiguri ca esti impamantat inainte de a umbla la componentele electronice.

2. Utilizează un set de şurubelniţe izolate (certificate VDE) sau echipamente de protecţie certificate ESD (mănuşi, brăţări etc)

ESD sau “Electro Static Discharge” inseamna protectie pentru riscul de descarcare electrostatica.Cel mai des întâlnit caz de scurtcircuitare a componentelor este folosirea unei surubelnite metalice standard, sau chiar propriile mâini, fără izolarea în prealabil, ceea ce poate duce la scurtcircuitarea instantanee a componentei respective.

De aceea, e mult mai simplu să te echipezi din start cu imbracaminte de protecţie adecvata.

3. Siguranţa înainte de toate

E bine sa fii în permanenţa precaut, cand vine vorba de descarcarea electrostatica ce duce la deteriorarea fizica a componentelor.Cel mai întâlnit risc este introducerea în pozitia incorecta a procesorului in locul sau, mai ales daca este manevrat fara manusi de protectie sau daca este introdus in alta pozitie.Deasemenea, placa de baza se poate deteriora daca este fixata de carcasa strangand prea tare suruburile de fixare.

Foarte importanta este evitarea atingerii directe a circuitelor fara sa fii împamantat.

Daca vrei sa fii sigur ca nu vei deteriora componentele preţioase de calculator, utilizeaza echipamente de protecţie adecvate, si executa cu atentie fiecare manevra de asamblare. Astfel, noul calculator va fi ansamblat cu succes!

Leave a Reply